سیستم اطفاء حریق گازی
این روزها در اکثر ساختمان های مسکونی و تجاری از پیشرفته ترین تجهیزات و سیستم اطفای حریق به کار می رود تا در صورت بروز آتش سوزی کمترین میزان آسیب به جان و مال افراد وارد شود. یکی از این سیستم ها، سیستم اطفای حریق گازی نام دارد که در مکان هایی که اسناد و مدارک مهم وجود دارد و وجود سیستم اطفای حریق آبی یا فومی موجب خسارت های قابل توجه می شود، مورد استفاده قرار می گیرد.
شرکت مهندسی اردال با پشتوانه معتبر بین المللی شرکت زیمنس (Siemens) در زمینه سیستم های اطفا حریق گازی، یکی از فعال ترین و پیشرفته ترین تامین کنندگان در زمینه اعلام و اطفاء حریق می باشد. این شرکت با توجه به سابقه و تجربه بالایی که در این زمینه دارد، برای اجرای انواع پروژه های سیستم های فوق الذکر اعلام آمادگی می کند.
شرکت اردال از گازهای CO2، ترکیبات نیتروژن- آرگون (IG: Inert Gas) و گاز HFC-227ea و یا FM200 استفاده می کند که در سیستم های اطفای حریق گازی کاربرد بسیار بالایی دارند.
این گاز ها بی بو، بی رنگ بوده و جریان الکتریسیته را از خود عبور نمی دهد و هم چنین در سیلندر مخصوص به صورت مایع فشرده نگهداری می گردند.
بیشتر مشتریان از این سیستم اطفای حریق گازی در مناطقی استفاده می کنند که حساسیت فوق العاده بالایی دارد، چرا که استفاده از سایر انواع سیستم های اطفای حریق به وسایل مهم و حساس آسیب می رساند، از جمله گالری های هنری، انبارهای دارو وسایل پزشکی، مراکز نگهداری اسناد و مدارک قضایی، پست های برق، اتاق سرور، خزانه بانک، انبار مایعات قابل اشتعال و غیره.
انواع سیستم های اطفای حریق گازی
1.سیستم اطفاء حریق گازی CO2
در این سیستم از گاز کربن دی اکسید یا CO2 به کار می رود تا حریق فروکش کند. در واقع این سیستم روی یکی از سه ضلع حریق و آتش سوزی (سوخت، گرما و اکسیژن) یعنی اکسیژن تمرکز می کند و به این ترتیب حریق را به طور چشمگیری کنترل نماید.
2.سیستم اطفاء حریق گازی با عوامل پاک
در این سیستم از گازهای بی خطر دیگر برای مهار حریق به کار گرفته می شود. این گاز نه برای محیط زیست خطری به همراه دارد (از جمله افزایش گرمایش زمین و هم چنین آسیب به لایه اوزون)، نه سلامتی افراد را تهدید می کند. سیلندری که برای این نوع سیستم به کار می رود به دلیل حجم مورد نیاز گازهای نجیب نسبت به مابقی دستگاه های اطفای حریق بزرگ تر می باشد. هم چنین مدت زمان عملکرد آن بسیار طولانی می باشد.
گازهایی که در این سیستم اطفاء حریق گازی عواملی پاک به کار می رود به سه دسته تقسیم می شوند:
1.سیستم اطفاء حریق گاز نجیب
در این سیستم از ترکیب متفاوتی از گازهای نجیب مانند آرگون، دی اکسید کربن و نیتروژن به کار می رود:
- IG01: گاز آرگون
- IG55: ترکیب آرگون و نیتروژن به مقدار مساوی
- IG100: گاز نیتروژن
- IG541 (INERGEN: ترکیبی از نیتروژن، آرگون و دی اکسید کربن. در این جا نیتروژن بیشتر درصد و گاز دی اکسید کربن کمترین درصد را دارد.
2.سیستم اطفاء حریق گاز نوک (Novec) 1230
این سیستم اثر تخریبی روی محیط زیست ندارد و یکی از روش های پاک برای اطفاء حریق گازی محسوب می شود. در این نوع عامل حرارت حذف می گردد و حریق مهار می شود. گاز به کار رفته در این سیستم از نوع مایع ذخیره است اما وقتی آزاد می گردد به گاز تبدیل می شود.
3.سیستم اطفاء حریق گازی هالوکربن
در این سیستم نیز عوامل پاک به کار می رود و هیچ خاصیت سمی ندارد. هالو کربن خیلی سریع عمل می کند و جریان برق را از خود عبور نمی دهد. انواع این سیستم به این ترتیب می باشد:
- سیستم اطفاء حریق گاز FM200: جایگزین مناسب گاز هالون است که روی محیط زیست اثر تخریبی به همراه دارد.
- سیستم اطفاء حریق گاز HFC-125: این از نوع سیستم هالو کربن است و با حذف حرارت، جلوی حریق گرفته می شود.
در واقع سیستم اطفای حریق گازی شرکت آردل این گونه است که چگالی محیط افزایش پیدا می کند و هم چنین اکسیژن که یکی از سه ضلع اصلی آتش سوزی می باشد، رقیق می گردد. در نهایت حرارت و گرمایش به راحتی جذب می شود و حریق به راحتی مهار می گردد.